Je to už dvacet let. Tenkrát jsme skoro všichni věřili tomu, co nám sdělovala média. Srbové prý masakrovali a vyháněli albánské obyvatelstvo, za jehož práva bojovala Kosovská osvobozenecká armáda. Kdo jiný by se mohl zastat Albánců, než USA a jejich spojenci? A tak jsme proti útoku na Srbsko nic neměli.

belehrad 1999 600

Bombardování Bělehradu na jaře 1999

Dnes již alespoň někteří vědí, že všechno bylo jinak. Kde hledat informace? Pokud se chcete o Srbsku a jeho dávné i novodobé historii dozvědět více, mohu doporučit knihu profesora Rajko Dolečka „Sága českého lékaře po 92 letech“, která vyšla v roce 2017. Profesor Doleček prožil druhou světovou válku právě v Srbsku, které považoval za svoji druhou vlast. Také o událostech, ke kterým došlo před 20 lety, se v knize často zmiňuje.

 

24. března 1999 zahájilo NATO bombardování malé Jugoslávie (Srbsko a Černá hora). Nad Bělehradem a dalšími srbskými městy se objevily bombardéry NATO a 78 dní shazovaly bomby nejen na vojenské cíle, ale i na mosty, elektrárny, továrny, rafinerie a školy. Srbsko mělo být co nejvíce zničeno. Byly použity i bomby s ochuzeným uranem – v místech jejich dopadů je dnes zvýšený výskyt leukémie a rakoviny.

Srbsko se ve svých dějinách zatím nikdy nevzdalo, a vždy statečně bojovalo. Ať už to bylo v roce 1914, po vyhlášení války Rakousko-Uherskem, nebo v roce 1941, po napadení Německem a jeho spojenci. I na jaře 1999 se Srbové 78 dní statečně bránili proti obrovské přesile NATO.

Mediální příprava

V dobách studené války Západ Jugoslávii potřeboval – nebyla totiž součástí Varšavské smlouvy a protože měla 4. největší armádu v Evropě, bylo potřeba si Jugoslávii hýčkat, aby se vojensky k východnímu bloku nepřipojila. Kosovská osvobozenecká armádu existovala již v osmdesátých letech, a i v USA byla tehdy vedena jako islamistická teroristická organizace. S příchodem devadesátých let se vše změnilo. Sovětský svaz padl, Varšavská smlouva byla rozpuštěna. Svět se stal jednopolárním. Jugoslávie již nebyla potřeba. Naopak, USA chtěly posílit své strategické pozice na Balkáně. V roce 1993 prezident Clinton nabízel vůdci bosenských muslimů (Alija Izetbegović), že pokud „zajistí“, aby Srbové zabili pět tisíc bosenských muslimů, budou USA vojensky intervenovat. To tehdy Izetbegović odmítl (viz článek v Sarajevském časopise Dani: „5000 bosenských hlav za vojenskou intervenci“, 22.6.1998).

Srebrenica

K tomu, aby si veřejnost zvykla na to, že v Balkánském konfliktu jsou Srbové ti zlí, byl zpětně vykonstruován masakr ve Srebrenici. V červenci 1995 údajně Srbské jednotky popravily 8.000 muslimských zajatců. Že se jednalo o výmysl, lze snadno doložit: v prosinci 1995 během Daytonských jednání se bosenský předák Alija Izetbegović a žádném takovém masakru nezmínil. Mluvil jen o tisíci Bosňanů, kteří v okolí Srebrenici padli v bojích se Srby. O žádné popravě osmi tisíc zajatců nepadlo ani slovo. Bylo ale potřeba mediálně připravit půdu, a tak byla shromážděna jména všech nezvěstných muslimských mužů, kteří padli v regulérním boji nebo prostě jen v tu dobu byli nezvěstní a později se vrátili domů. Tato jména byla vytesána na pomník ve Srebrenici. Že ve stejné době bylo ze svých domovů v Krajině vyhnáno 230.000 Srbů, kteří tam staletí žili a stovky z nich byli přitom povražděny, o tom se moc nemluvilo.

78 dní agrese

Od 24. března 1999 probíhalo bombardování Srbska a Černé hory. Jugoslávská armáda skutečně v roce 1999 prováděla v Kosovu vojenské operace proti UCK – což byla islamistická teroristická organizace, podporovaná Západem. Žádný stát nemůže na svém území nechat řádit teroristy a Srbsko se tehdy proti UCK bránit muselo. Prezident Clinton mluvil v červnu 1999 o desetitisících povražděných Albánců na Kosovu. V příštích měsících probíhal v Kosovu průzkum, a do konce roku bylo nalezeno 2109 mrtvol různých národností. Žádná genocida potvrzena nebyla. O stovkách zajatců, popravených UCK, jejichž orgány byly prodány na transplantace do zahraničí, se také příliš nemluví.

belehrad 1999 nasledky

Následky bombardování. Bělehrad 1999.

Srbsko se po 78 dnech z Kosova stáhlo. Během této doby bylo na jeho území shozeno mnohem více bomb, než v Afganistánu, Libyi nebo Iráku. O život přišlo tisíc srbských vojáků a policistů a 2700 civilistů včetně dětí. Dvakrát byly bombardovány i kolony albánských uprchlíků, považované za srbské vojenské kolony. Škody na infrastruktuře dosáhly desítek miliard dolarů, byly zničeny továrny, školy i nemocnice.

USA dosáhly svého – v Kosovu dnes mají svoji druhou největší vojenskou základnu v Evropě.

Poučení

Když se rozpadl východní blok a Sovětský svaz, zdálo se, že svět bude lepší. Byla to jen iluze. NATO ani Evropská unie nejenže válce v Evropě nezabránily, ale samy se staly agresory. Pokud nás tedy členství v NATO před něčím chrání, tak snad jedině před „humanitárním bombardováním“, jakému bylo před dvaceti lety vystaveno Srbsko.