Covid-19. Ve Francii skončil 13. března cyklistický závod Paříž – Nice. Ze 154 startujících jich dojelo pouze 59. Ze zdravotních důvodů (vyčerpání, kolapsy) postupně odstoupilo 95 závodníků. Toto v historii cyklistických závodů nemá obdoby, přestože existují závody náročnější a počasí někdy bývá ještě horší. Kdyby snad někdo chtěl tvrdit, že je to důsledek očkování proti covid-19, tak je to určitě dezinformace. A pozor. Můžete být souzeni i za to, co jste řekli nebo napsali před mnoha lety, viz níže Päivi Räsänen.

 

paris nice 2022 600

Účastníci závodu Paříž - Nice 2022. Zdroj zde.

Válka na Ukrajině. „Putinova hrozná, ničím neomluvitelná válka má nejenom tisíce bezprostředních obětí, obrovské materiální škody, rozvrat financí řady států ... ale má, a zejména mít bude, za následek výrazné vychýlení již delší dobu trvajícího celosvětového kulturně-civilizačního konfliktu.“ řekl 31.3.2022 pro MF Dnes Václav Klaus a pokračuje: „Putinovi se rozpoutáním války na Ukrajině podařilo dát křídla našim progresivistům a multikulturalistům. Co dělali dříve potichu a pomalu, protože věděli, že si to většina našich občanů nepřeje, to dnes dělají nahlas a rychle, protože jakýkoli odpor je teď snadno označován za zlehčování Putinovy války. Obhajoba multikulturalismu z jejich strany není soucitem s uprchlíky, ale apoteózou uprchlictví. Ustala sice chabá, ale přesto existující debata o iracionalitě Green Dealu a evropské energetické politiky. Nastalo těšení se na to, že nebude ropa a plyn. …. Děsím se toho, co bude následovat, až válka skončí.“

Informační válka. Není to nic nového, falešné a podvržené informace se používají k dosažení cílů už dávno. V moderní době můžeme vzpomenout třeba rok 1914, kdy noviny v Britském impériu šířily zprávy o tom, že Němci v Belgii přibíjejí děti na dveře kostelů (o takovýchto zprávách se mluví třeba v australském filmu Gallipoli). Z nedávné doby je ukázkovým příkladem „genocida muslimských mužů a chlapců“ v létě 1995 ve Srebrenici, kdy jich mělo být srbskými jednotkami povražděno osm tisíc. Takto je to dodnes prezentováno v západních médiích. Skutečnost ale byla jiná. Nejsilnějším důkazem, že k tomuto masakru vůbec nedošlo, je to, že na Daytonské konferenci, která proběhla koncem roku 1995, o tom nepadlo ani slovo. Žádné zprávy o masakru, který měl proběhnout před půl rokem, nepřinesli zástupci Bosny ani Západu. Na pomníku jsou sice jména více než sedmi tisíc mužů, větší část z nich však padla v regulérních bojích a část z nich dokonce nadále žila - byli na volebních seznamech pro rok 1996 (1). A teď tu máme zprávy o masakru v Buči. Ruská armáda odešla z Buči 31. března, což místní starosta Anatolij Fedoruk hodnotil jako úspěch ukrajinských ozbrojených sil. O masakru ani slovo. Až tři dny potom najednou spousty mrtvol se svázanýma rukama na ulicích – to je dost dlouhá doba na to, aby se vše naaranžovalo. A když jsme u těch informací – západní politici a média dnes s kamennou tváří prohlašují, že ukrajinská armáda na Donbas (DLR a LLR) před válkou nestřílela. Ruská strana tvrdí opak. Takže co si vybrat? Narazil jsem na článek odkazující na denní reporty OBSE. Report o situaci dne 9.2.2022 uvádí mimo jiné: „V Doněcké oblasti SMM zaznamenala 27 případů porušení příměří, včetně 11 výbuchů. … V Luhanské oblasti mise zaznamenala 224 případů porušení příměří, včetně 23 výbuchů.“. A dále třeba monitoring dne 17.2.2022: „V Doněcké oblasti SMM zaznamenala 222 případů porušení příměří, z toho 135 výbuchů. … V Luhanské oblasti mise zaznamenala 648 případů porušení příměří, z toho 519 výbuchů.“ Obecně platí, že nelze věřit zprávám ruským ani západním (ukrajinským), ale tyto reporty OBSE považuji za objektivní.

Päivi Räsänen osvobozena. V dubnu 2021 ji prokurátor obvinil ze šíření nenávisti vůči menšinám. Na konci března 2022 byla finská křesťanská politička (a bývalá ministryně vnitra) Päivi Räsänen soudem osvobozena, přičemž se obžaloba ještě může odvolat k soudu vyšší instance. Údajná nenávist vůči menšinám měla být šířena tím, že obžalovaná citovala verše z Bible, které odsuzují homosexuální chování, a to jednak v roce 2019 na Twitteru, v rozhlasové debatě a v brožuře vydané v roce 2004 (!). Dostala se tedy před soud díky svým názorům na manželství a sexuální etiku založeným na víře. Svoboda slova (alespoň u soudu první instance) zvítězila jistě také díky petici, kterou organizovala iniciativa CitizenGO a kterou podepsalo 350 tisíc lidí z mnoha zemí a díky intervencím několika významných politiků.

Hrozivé je ale to, že zástupce státu (tedy prokurátor) toto obvinění vůbec vznesl a následovalo soudní řízení, které trvalo téměř rok. A dále je velmi varovné, že předmětem obžaloby byla (mimo jiné) brožura vydaná před 18 lety, kdy se podobné názory ještě mohly běžně prezentovat. „Revoluce se nesmí zastavit“. Co nás asi čeká za rok, za dva, za pět let?

Viktor Orbán vítězem maďarských parlamentních voleb. „Vážený pane premiére, v poslední době je těch vysloveně dobrých zpráv jako šafránu. Ta, kterou dnes (4.4.2022) spolu s Vámi slavíme, však vydá za tucet jiných. Jak Vy osobně, tak Váš národ jste důkazem, že ani ti nejmocnější z mocných, přejících si liberálně progresivní Maďarsko, vydané na pospas zájmům nadnárodních elit a destruktivních myšlenkových proudů, neuspějí, když proti nim stojí odhodlání většiny národa uchovat si svoje kulturní tradice, civilizační normy a autentický národní zájem.“ - To je část blahopřání, které premiéru Orbánovi za Akci D.O.S.T. poslali Petr Bahník a Michal Semín. A já se připojuji.

Velikonoce. Velký bratr a jeho strana se chystají úplně převzít moc (řečeno slovy George Orwella). Můžeme mu v tom pomoct, když s ním každý den prožijeme „dvě minuty nenávisti“ před televizní obrazovkou. A nebo můžeme bojovat na druhé straně, modlitbou a chválou. Třeba jako Julia, která přišla z Ukrajiny z Irpině. „Tobě patří chvála“ v podání Lamačů a Julie. Požehnané Velikonoce.

 

Poznámky

1 – Prof. Dr. Rajko Doleček DrSc., Sága českého lékaře po 92 letech, str. 340 - 353